נושא : מיכל התפשטות , קונסרבטור (Conservator)

בס"ד , יום שני 16 מאי 2022

מה זה מיכל התפשטות ?

מיכל התפשטות כשמו כן הוא מיכל אשר מוצב מעל לגובה של השנאי והוא נועד על מנת לספק מקום להתפשטות של שמן בשנאי ,בזמן עבודתו של השנאי הוא מתחמם או כשטמפרטורת הסביבה עולה, וכתוצאה מהתפשטות תרמית נפח השמן יגדל ומיכל ההתפשטות משמש כמקום נוסף להתפשטות של השמן ומכאן שמו העברי.

מבנה מיכל ההתפשטות

צורתו בדרך כלל גלילית אשר שני צדדיו סגורים צד אחד של המיכל מצויד במכסה אשר מאשר אפשרות לניקוי ותחזוקת המיכל.
בחלקו התחתון של ממיכל ההתפשטות ממוקם צינור אשר מגיע מגוף השנאי, פתח נוסף שקיים בחלקו התחתון של מיכל ההתפשטות הינו צינור לריקון אפשרי של המיכל, שני עמודים לקיבוע המיכל לגוף השנאי קיימים גם הם בחלקו התחתון.
בצידו ממוקם מד גובה שמן , ובחלקו העליון קיים פתח אשר מוביל לנשם השנאי.
(קיימים מבנים שונים של תאי מיכל ההתפשטות אך העיקרון זהה)

תמונה מספר 1 : מבנה מיכל התפשטות

אופן פעולה

ברגע שהשמן של השנאי עולה בגלל טמפרטורת הסביבה או העומס נפח השמן מתרחב והשטח הפנוי לאוויר מצטמצם ונוצר לחץ חיובי במיכל והאוויר נדחף החוצה דרך הנשם.
ברגע שעומס השנאי פוחת או שטמפרטורת הסביבה יורדת שמן השנאי מתכווץ ונוצר לחץ שלילי במיכל והאוויר נכנס דרך הנשם.

רמת שמן

מפלס השמן במיכל ההתפשטות לא צריך לעלות על גדותיו או להתרוקן בשני מצבי התהליך כך שבתנאי עומס נמוך יש להימנע ממיכל ריק ואילו במצב עומס מלא יש להימנע מגובה יתר של השמן שכן הוא עלול לצאת דרך נשם השנאי.
רמת שמן השנאים תלויה בעיקר בטמפרטורת השמן, קרינת השמש, טעינת השנאים, טמפרטורת הסביבה וכו'

סוגי מיכל ההתפשטות

קיימים שלושה סוגים עיקריים של מכלי התפשטות

  1. מיכל נושם חופשי (Free Breathing)
  2. מיכל התפשטות עם דיאפרגמה (Diaphragm Sealed)
  3. מיכל התפשטות עם כרית אוויר המכונה שק (Bladder Type)

      1. מיכל נושם חופשי

הצורה הנפוצה ביותר של מיכל ההתפשטות היא הצורה חופשית "לנשימה" ,הכניסה או היציאה של האוויר לשנאי מתבצעת דרך הנשם שידאג לאוויר יבש בחלל השמן של השנאי בהתאם לגובה השמן.

      2. מיכל התפשטות עם דיאפרגמה

השיטה הבאה אינה נפוצה אך קיימת והיא מתבטאת בהתקנה של דיאפרגמה קבועה בתוך מיכל ההתפשטות והיא יכולה להתרחב בהתאם למצב גובה השמן במיכל אויר נכנס דרך הנשם לחלקו העליון של המיכל בו הדיאפרגמה משמשת כמחיצה למעשה והאוויר אינו בא במגע עם השמן שכן חלק זה מבודד מהשמן .

      3. מיכל התפשטות עם כרית אוויר המכונה שק

שיטה נוספת של מניעת מגע של אוויר עם השמן הינה הכנסה של כרית אוויר גדולה לתוך מיכל ההתפשטות ובכך מאפשרת כניסה ויציאה של אוויר דרך הנשם בהתאם לגובה השמן במיכל שכן כאשר גובה השמן גבוהה הוא לוחץ על הכרית היוצרת לחץ חיובי והאוויר יוצא דרך הנשם וכאשר גובה השמן נמוך הלחץ יורד ונוצר לחץ שלילי הגורם לכניסה של אוויר פנימה .

  • השיטות האחרונות מתבססות על בידוד השמן מהאוויר שמגיע מהחלל החיצוני לתא השנאי ובכך מונעת לחלוטין כניסת לחות למיכל השמן למרות שהאוויר עובר דרך הנשם .

שק למיכל התפשטות

תמונה מספר 2 : שק מחברת www.sei-ind.com

בהצלחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן