שנאי מבדל במערכת אל פסק

בס"ד , יום ראשון 28 מרץ 2021

כאשר יש לנו מערכות "חשובות" קיים לנו הצורך לאספקת חשמל סדירה תקינה ורציפה אם זה כי אנחנו בחדרי שרתים, מערכות עיבוד אותות ,עיבוד תמונה ,חישובים ארוכים, תהליכים מורכבים או סתם כי בא לנו להיות תמיד זמינים (יש משמעויות כלכליות אך אנחנו לא עוסקים בזה).

אנו נדרש לגנרטור על מנת לספק את האנרגיה הדרושה לנו עד להחזרת המתח מחברת החשמל אך מצב זה הינו פתרון חלקי בלבד , כי נוצר לנו פער בזמנים הכולל את זמן עליית הגנרטור וזמן מערכת ההחלפה (ממסרים או מפסקים ממונעים) מהזנת חח"י או הזנת גנרטור עד לחזרה לשגרה אנו נזדקק לאל פסק אשר יספק לנו את האנרגיה הדרושה בזמני המעבר בין חברת חשמל לבין גנרטור (החזרה יכולה שתהיה "החזרה שקטה" (בסנכרון) אך זה לא הנושא ).

ציטוטים נדרשים מתקנות החשמל

  1. בתקנות החשמל התקנת מערכות אל-פסק סטטיות במתח נמוך), תשנ"ג-1993 פרק 5 – נאמר כי

במערכת אל-פסק המוזנת בחיבור קבוע כמסווג בתקנה 2(1)(א) וגם קיים בה חיבור גלווני כמסווג בתקנה 2(2)(א), ישמש החיבור הגלווני בין מוליכי האפס (N) כהארקת השיטה של המערכת ויקוימו בו התנאים הבאים כולם כאחד:

(1)   לא יותקן חיבור הארקה נוסף למוליך האפס (N);

(2)   לא תופסק רציפות מוליכי האפס (N) מרשת הזינה ועד למערכת האמורה, לרבות המעקף התפעולי, אם ישנו, כמסווג בתקנה 2(3)(א);

(3)   בזינה תלת-מופעית יהיו המפסקים תלת-קוטביים בלבד, ובזינה חד-מופעית יהיו המפסקים חד-קוטביים בלבד, על אף האמור בתקנות החשמל (מעגלים סופיים במתח עד 1000 וולט), תשמ"ה-1984;

(4)   ליד פס האפס בכל לוח במסלול הזינה של המערכת, כמתואר בפסקה (2) יותקן שלט:

"זהירות – מוליך האפס משמש גם להארקת השיטה של מערכת אל-פסק ואין להפסיק את רציפותו".

  1. תקנות החשמל פרק התקנת גנרטורים למתח נמוך, תשמ"ז 1987

אנו נתייחס למצב מסוים שבו אנו נדרשים למערכת החלפה של 4 קטבים מצורפת דוגמה אחת מתוך כמה אפשרויות שבהן אנו נדרשים להפסיק את מוליך האפס בניגוד לתקנה 5ב הנזכרת בתקנות החשמל המצוטטת.

כאשר אנחנו נמצאים במתקן עם מערכת החלפה של 3 קטבים בעיה זו לא קיימת ונשמרת רציפות הפס כל הזמן ואין שום בעיה גם במקרה של תקלה מתפתח זרם קצר הנסגר דרך מוליכי הארקה

במקרה של 4 קטבים כל עוד הזנת ה ups הינה מחברת חשמל אין לנו בעיה המצברים טעונים, ובמעגל העקיפה המתחים זהים מתחים מיוחסים והכל ורוד.

כאשר אנחנו מאבדים את ההזנה מחברת החשמל מתנתקים לנו 4 הקטבים 3 מוליכי הפאזות ומוליך האפס אך במערכות אל פסק מוליך האפס משמש לנו כהארקת שיטה של האל פסק ובעת הניתוק כאשר נרצה להחליף עד לחיבור הזנת הגנרטור הזנת האל פסק נשאר ללא הארקת שיטה (האפס הוא הארקת השיטה שלו )והצרכנים המגובים יישארו ללא נקודת אפס מיוחסת ובצעם שינינו את שיטת ההגנה בפני חישמול כי המערכת הופכת להיות צפה ועל הצרכנים הסופיים אין את ההגנה בפני חישמול שתוכננה עבורם (בהתחלה הם בהארקת הגנה בעת הניתוק הם כבר בזינה צפה ונדרשים במשגוח ובעת ההחזרה הם חוזרים להיות בהארקת הגנה וכבר לא צריכים משגוח) וכמובן בשל תזוזה של נקודת האפס (שהתנתק פתאום בשל הרצון להחלפה) ועלולים להיפגע הצרכנים בשל אי איזון מתחים או לתפקד שלא כנדרש.

אחת הדרכים להתמודד עם מצב זה הינה להוסיף שנאי מבדל בכניסת האל פסק על מנת לקבע את נקודת האפס של האל פסק

  • שרטוט של אל פסק הכולל שנאי מבדל בכניסה הראשית ובכניסה למעקף התפעולי

לאחר ההבנה של הצורך בשנאי מבדל נדרש להבין כי לשנאי מבדל יש הפסדים קבועים המצטרפים לעלויות הקבועות של האל פסק ולעיתים בשל מבנה האל פסק קיים שנאי מבדל פנימי, לכן צריך להבין את מבנה האל פסק וכאשר נבחר לשים את השנאי מבדל בכניסה נתחשב במבנה האל פסק לעיתים נוכל לצמצם את ההפסדים ולהתקין את שנאי המבדל דווקא בעוקף הסטטי ובכך לשמור על רציפות האפס וכן להקטין את ההפסדים הקבועים.

  • שרטוט הכולל שנאי מבדל פנימי כחלק מהאל פסק ושנאי מבדל על המעקף התפעולי

לסיכום

  1. כאשר נדרשים להתקין אל פסק חדש יש להתחשב במצב הקיים ולתכנן את רציפות האפס לאל פסק .
  2. כאשר קיים אל פסק ומאיזה שהיא סיבה אנחנו צריכים להחליף ממספק מחליף 3 קטבים למפסק מחליף 4 קטבים יש לשמור על רציפות האפס ולתכנן את רציפות האפס ולשלט בהתאם את לוח החשמל.
  3. גם במקרה של חיגורים בין לוחות משני מקורות שונים הנדרשים במפסק 4 קטבים נדרש לתכנן את רציפות האפס כמו שמתכננים את רציפות הארקה .
  4. את האפס היוצא לאחר שנאי המבדל של האל פסק יש לחבר לפס אפסים נפרד ואין לחבר אותו לפס אפסים הכללי.

בהצלחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן