נושא : איתור מדויק של נקודות התקלה מוצגות 2 שיטות שונות
בס"ד , יום שני 15 מרץ 2021
שיטת מתחי צעד למציאת נקודת התקלה
לפני שנתחיל שימו לב בשיטה זו
- הכבל הפגוע חייב לקצר לאדמה על מנת להשתמש בשיטה זו אחרת נשתמש בשיטות אחרות .
- נדרש לאתר את תוואי הכבל באדמה על מנת לקצר תהליכים.
- מומלץ לאתר מיקום תקלה משוער באמצעות TDR או Murray loop bridge
- נדרש טרקטור או אנשים חסונים המצוידים באמצעי חפירה בקרבת מקום.
נתחיל עם שני מושגים
1.מתוך ויקיפדיה ערך גלוונומטר
גלוונומטר (Galvanometer) הוא סוג של מתמר אלקטרומכני היוצר תנועה זוויתית של מחט על פני קשת קבועה, בתגובה למעבר זרם חשמלי בסליל. הגלוונומטר הוא רכיב משמעותי במדי זרם, במתח והתנגדות.
הגלוונומטר קרוי על שמו של המדען האיטלקי לואיג'י גלווני.
2. מתח צעד
מוגדר כהפרש הפוטנציאלים בין שתי נקודות על הקרקע ,דבר זה יגרום להפרש מתחים על רגליו של אדם (נושא חשוב בפני עצמו אך זה לא הנושא המרכזי שלנו).
לאחר שעברנו על המונחים שבהם נשתמש נעבור לשלב הבדיקה
בשיטה זו אנו נשתמש במכשיר ייעודי על מנת להזרים אות כלשהו בכבל הפגוע ונקודת הייחוס תהיה אדמה באמצעות אלקטרודה ייעודית או אלקטרודה קיימת .
נלך אל הקטע התקלה המשוער (שנמצא באמצעות מכשיר Murray bridge או מכשיר tdr) לאחר שהפעלנו את מכשיר המשדר את האות ובאמצעות 2 מוטות מתכת יעודים מחוברים לגלוונומטר ננסה לאתר את התקלה כל עוד יש מתח על הקרקע הגלוונומטר יראה את כיוון התקלה. כיוון מתח חיובי יראה לנו שאנו לפני התקלה (ראו שרטוט מצורף) ,ואילו כיוון מתח שלילי יראה לנו כי אנחנו אחרי התקלה (עברנו את התקלה) וכאשר מתח הצעד יתאפס המסקנה המתבקשת היא שאנחנו בדיוק בנקודת התקלה בשיטה זו ניתן לצמצם את טווח התקלה עד למינימום האפשרי
יש לשמור על כיוון בדיקה זהה (כלומר מוט א יישאר תמיד קדימה ומוט ב יהיה תמיד אחורה ) אחרת נגרום לעצמנו לתקלות מדידה ולא נמצא כלום .
לחלק מחברות יש גם מכשיר מקובע הנקרא a-frame (שני המוטות מקובעים עם מרחק ידוע בצורת A) המחובר לגלוונומטר ופעולתו זהה לשתי המוטות אך החיסרון הוא שלא ניתן לצמצם את המרחק עד איתור מדויק אלא עד לגודל של ה a-frame (בכל מקרה זה נותן מענה טוב) .
- שיטת THUMP (גנרטור פולסים)
- משתמשים בעיקר בכבלי מתח גבוה.
- נדרש לאתר את תוואי הכבל באדמה על מנת לקצר תהליכים.
- מומלץ לאתר מיקום תקלה משוער באמצעות מכשיר TDR או Murray loop bridge
- נדרש טרקטור או אנשים חסונים המצוידים באמצעי חפירה בקרבת מקום.
השיטה מתבססת על טעינה של קבל גדול מאוד למתח מסוים בהתאם למתח הנומינלי של הכבל וקובעים זמן פריקה נקודת הייחוס תהיה אדמה (יש לשים לב כי הבדיקה עלולה להתרחש במתח גבוה אומנם רגעי אך מסוכן ויש לנקוט אמצעי זהירות מתאים בעת השימוש ) כלומר כל זמן שנקבע יתפרק קבל גדול מאוד ויגרום לפיצוץ (בנקודת התקלה של הכבל).
האיתור יכול להתבצע באמצעות האוזניים בלבד (תלוי בעומק הכבל ,סוג הקרקע ורעש סביבה) או באמצעות מיקרופון המוצמד לקרקע (מצורפת תמונה) ומקשיבים באמצעות אוזניות כאשר אנחנו לפני התקלה שומעים רעש עמום ולא חד ואילו כאשר אנחנו על התקלה הרעש הוא של פיצוץ חזק וכאשר אנחנו אחרי התקלה הרעש יהיה עמום שוב .
היום יש מכשירים היודעים לזהות את סוג הרעש ועוצמתו ולהצביע על כיוון
בהצלחה