נושא :שיטת מדידת התנגדות נמוכה באמצעות גשר קלווין כפול (KELVINS DOUBLE BRIDGE)
בס"ד יום ראשון 13 פברואר 2022
מה מטרתו של גשר קלווין כפול ?
זהו מד התנגדות המיועד למדידת התנגדות הנמוכה מ 1 אום פעולתו דומה לפעולתו של גשר וינסטון והוא הותאם על מנת למדוד התנגדויות נמוכות הודות למבנה שלו שבו נדון בהמשך

צורת העבודה של הגשר
כמו שאנחנו יכולים לראות קיימים לנו 2 ענפי מדידה האחד עם התנגדות P והשני עם התנגדות Q והשני עם התנגדות p וq כמו כן ההתנגדות R נדרשת ואילו התנגדות S הינה התנגדות ידועה לצורכי המדידה ההתנגדות r הינה התנגדות המוליך והמגע בין ההתנגדות הלא ידועה R למעגל המדידה.
גלוונומטר ( אשר הוסבר בהרחבה במאמר קודם) נמצא בין נקודה b לנקודה d וכאשר הגשר יגיע לאיזון המדידה תתאפס ולא יהיה זרם בין b ל d .
וכאשר הגשר באיזון הפוטנציאל שווה לאפס וגם יחסי ההתנגדויות בין P/Q = p/q ועכשיו נבצע קצת מתמטיקה על מנת להוכיח כי ההתנגדות המגעים לא באה ליידי חשבון בהתנגדות הכללית



נציב את משוואה 3 ב 2 ונקבל



נציב את 6 ב 5

נציב את 7 ו 4 במשוואה מספר 1
לאחר צמצום נקבל





מההגדרה איזון הגשר Q/P = q/p לכן

(מסתבר שהאתר הזה עושה פלאים https://math.tools/equation/image למשואות)
מתוצאת החישוב המתמטי נוכל לראות כי ערך התנגדות המגעים והתנגדות מוליכי החיבור r מצטמצמים ובכך לא בא ליידי ביטוי בתוצאה הכללית ועל כן התוצאה מדויקת יותר.
- הגשר יעיל למדידות של ערכים נמוכים מ 1 אום ועד ל 0.1 מיקרו אום.
- המוליכים המחברים בנקודה a,d,b הינם עבים יותר בשל הזרם המשמעותי הזורם בתהליך המדידה.
- במהלך המדידה עלול להיווצר כוח אלקטרומניע שעלול לגרום להפרעות המדידה ועל מנת לבטל את התופעה נדרש להפוך את קוטביות הסוללה ולבצע ממוצע בין שני המדידות.
בהצלחה