נושא : נעילה ותיוג באמצעות מפתחות (Trapped Key interlock)

בס"ד , יום רביעי 24 נובמבר 2021

נושא הבטיחות בעבודה תופס תאוצה בשנים האחרונות וכניסה של מכונות חדשות ואוטומציה אשר גורמת למספר אלמנטים להיות משולבים במכונה אחת ,מאלצים אותנו להיות זהירים בעת עבודת אחזקה ובשל כך לדאוג לבצע פעולת הפסקה בצורה מסודרת על מנת למנוע פעולה לא רצויה שיכולה לגרור תקלה ,נזק או אובדן חיי אדם .

אנו אומנם מתרכזים רק בחשמל אך יכולות להיות פעולות משנה שנדרשות לביצוע על מנת לשמור על בטיחות המשתמשים פעולות כמו סגירה של ברזי מים ,ברזי שמן ,קיטור ,אוויר ,ברזי דלק ,ברזי גז ,ברזי אמוניה ,קפיצים ,מקורות חום /קור ועוד.

לכן פעולות ההפסקה מוסדו ויקראו פקמ"פ במתח גבוה או נוהל לוטו (נעילה ותיוג- lock out tag out ).

נעילה ותיוג loto

נוהל נעילה ותיוג מוזכר ב "תקנות הבטיחות בעבודה (חשמל), תש"ן-1990"

  • 9א. בכל מקרה של עבודת תיקון ותחזוקה ינותק ציוד ממקור אנרגיה חשמלית; הניתוק יתבצע באמצעות מפסק של הציוד באופן גלוי לעין ויישמר על ידי התקן נעילה אמין אשר בשליטת מבצע עבודות התיקון או התחזוקה; המפסק יסומן בשלט נראה לעין שבו ייאמר: "אין להפעיל – המכונה בטיפול".
  • 9ב. במקרים בהם הציוד הקיים אינו מאפשר נעילה, חייב תופס המפעל להבטיח באופן אחר ניתוק המתח ואי חיבורו מחדש עד לסיום העבודות.

לפני ביצוע העבודה נבצע סיור שבו נגדיר את כל מקורות האנרגיה אשר שייכים לאותו התחום וכן את הגורמים המשפעים על העבודה וכן עובדים שעלולים להיות מושפעים מהתהליך לדוגמה ניתקנו את אספקת החשמל לכלל המחלקה ואין תאורה שהעובדים יהיו מודעים.

נכתוב נוהל לביצוע בצורת רשימת משימות לביצוע (checklist) על מנת לא לשכוח שום מקור אנרגיה וכן את ההודעות לכל הגורמים אשר יהיו מושפעים כתוצאה מביצוע המשימה .

כל פעולה אשר תבוצע תינעל במנעול עם תג שם ותאריך ותשאיר את האביזר נעול במצב מופסק
לאחר הסיום של הפעולה מסירים את המנעולים בסדר הפוך מזה שהותקן כלומר מנעול שהותקן ראשון יוסר אחרון .

  • מנעול נעילה של חברת Master ומפתח בודד אישי אסור לשכפל כל משתתף יתקין את המנעול האישי שלו באמצעות מרחיב בצורת מספריים או אביזר דומה .
  • וכן נדרש להוסיף שלט המזהה את זהות הנועל כולל שם ,טלפון ,תמונה ותאריך.

הנושא הוא נושא בטיחותי שעלולים להיות בו מספר גורמים שונים אשר שותפים לעבודה אחת מרכזית כדוגמת חשמלאים ,מכונאים ,תפעול ובנוסף לכל מחלקה מספר צוותים קבלנים ועוד ,ולכן על מנת למנוע מצבים שבהם עלולה להתרחש תקלה בשוגג לשם כך הומצא הנושא של נעילה ותיוג באמצעות מפתחות ייעודייםTrapped Key interlocking))

נעילה ותיוג באמצעות מערכת מנעולים ייעודית

בשל בטיחות לעובדים ובדיקה כי העובדים אינם מבצעים טעות במערך הנעילה הומצאה השיטה

באמצעות תוכנית נעילה מתוכננת מראש נבטיח כי לאנשי הצוות לא יתאפשר לגשת לאזורים שעלולים לסכן אותם כאשר יש בהם אנרגיה אגורה שעלולה להיות מסוכנת .

סכמת נעילה טובה גם תבטיח שהמערכת פועלת כהלכה ואין סיכוי, למשל, לחבר שני הזנות נכנסות לפס משותף. זה מבטיח שלציוד לא יגרם נזק כתוצאה מטעות אנוש.

בשל העובדה כי אין חיווט שיטה זו מעולה למקומות בהם יש קושי במעבר כבלים עד לנקודות קצה.

ניתן להתקין מערכות נעילה גם למערכות קיימות אך יש לתכנן את מערכת הנעילה על ידי מהנדס חשמל, מנהל תפעול , מהנדס תהליך או מהנדס בטיחות על מנת לשלוט במצב ולקחת בחשבון את כל גורמי הסיכון לעובד וכן לכתוב נוהל נעילה וחזרה וכן להגדיר את המפתחות הנדרשים כל פעם להיות נעולים כלומר אם נרצה לשחרר מפתח A נצטרך להביא את מפתחות B,C,E על מנת לשחרר את הנעילה.

תהליכים שבהם מומלצת מערכת נעילה למניעת טעויות

  • כאשר נדרש לבצע ניתוקים וקצרים למערכות מתח גבוה ונמוך מרוחקות ומשולבות.
  • מניעת גישה או מעבר לכוח אדם כאשר מכונות בעבודה.
  • שילוב מספר מקורות הזנה חשמליים .
  • שליטה באספקה משולבת של חשמל, גז, קפצים ונוזל.
  • מספר מקורות של אספקה נוזל או גז.

לצורך המחשה נבחר מספר דוגמאות

      1. החלפת הזנות למכונה

קו המוזן מ 2 מקורות והמפסקים נעולים באמצעות 2 מנעולים בניהם כלומר רק אם ניקח את המפתח ממנעול 1 (המחובר למפסק או פקט) ונעביר למנעול 2 הקו יהיה מוזן מקו 2 אחרת יהיה מוזן מקו שבו נמצא המפתח ואם המפתח לא יהיה בשום מנעול העומס יהיה מופסק .

      2. נדרש לגרז רובוט המקבל אספקת אוויר קבועה.

בשיטת המפתחות נבצע הפסקה של מפסק הפקט מחוץ לאזור הרצוי ננעל את הפקט באמצעות מנעול ייעודי את מפתח ניקח לעמודת המפתחות ,ננעל את ברז האוויר של הרובוט ובאמצעות 2 המפתחות שלקחנו אחד של הפקט ואחד של הברז נפתח את הדלת של החדר הרצוי ללא שני המפתחות לא ניתן לפתוח את הדלת .

  • פקט עם מנעול ייעודי כאשר ינעל במצב מופסק והברז ינעל במצב מופסק תתאפשר שחרור המפתחות על מנת לפתוח את דלתות חדרי הרובוטים.
  • תמונה מאתר fortress-safety

בעקבות שימוש במפתחות לא ניתן לפתוח את הדלת תוך כדי עבודה ובנוסף לא ניתן לפתוח את הדלת כאשר לרובוט יש אספקת חשמל וכן אספקת אוויר.

עד כאן ראינו דוגמאות פשוטות אך קיימות מערכות מסובכות הרבה יותר לדוגמה זו ובציור זה נראה קרוב אך יכולים להיות מרחקים משמעותיים בין לוחות .

ויותר מסובכות במערכות מורכבות המשלבות מספר אלמנטים , לכל אתר עבודה יהיה את המערכת הייחודית לו בהתאם לצרכי העבודה והסיכונים הקיימים מומלץ לתכנן מערכות כאלו על מנת למנוע טעויות משתמש ולמנוע נזק לציוד וחיי אדם וכן לבדוק את סדר העבודה התקין.

בהצלחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן