נושא : האם קראון צריך הארקה
בסד יום שני 29 אוגוסט 2022
בשל העליות החדות במחירי הדירות ושכלול תחום הפנאי תחום הקרוואנים הולך ותופס תאוצה אם לפנאי לסופי שבוע ואם מגורי קבע בנגררים אוטובוסים משאיות ועוד.
- תמונה מספר 1 – קראון נייד.
התחום המתפתח הוביל למצב בו אנחנו נדרשים לאספקת חשמל במקומות שלא היינו חושבים בעבר ואספקת החשמל לקרוואן צריכה להיות בטיחותית ואמינה על מנת שאנחנו לא ניפגע בעת השימוש וכן תמשיך לפעול באופן שותף , אנסה לסקור את מקורות האנרגיה הנפוצים.
- שקע (הזנה ממבנה קבוע).
- גנרטור.
- גנרטור מצברים וממיר מתח.
- פאנלים סולאריים ,ממיר מתח ומצברים.
- פאנלים סולאריים ,מצברים ממיר מתח וגנרטור
נבחן את המצבים לפי חוק החשמל בטיחות למשתמש ומה נדרש לבצע
1. באמצעות שקע ותקע ממבנה סמוך
כאשר אנחנו מבצעים חיבור זה מקור הארקה מגיע מהמבנה הסמוך , אך חוקי החשמל אוסרים להוציא הארקה ממבנה מאופס היות וכמעט אין יכולת לאדם שאינו חשמלאי לדעת זאת והקראון זז לעיתים נדירות או בכלל לא זז , נדרש להחדיר אלקטרודה עצמאית לאדמה ככל אצבע במרחק גדול מ 5 מטר מהמבנה הסמוך (כלומר אם המרחק קטן מ 5 מטר נחבר את הארקה מהבנה ממנו לקחנו את הזנת החשמל , ובמרחק גדול מ 5 מטר לא נשתמש במוליך הארקה בשקע)
ואז אמורה להתעורר לנו השאלה האם הארקה שלנו טובה (לולאת התקלה) ?
בעת התקנה ראשונה נדרש חשמלאי לבצע אלקטרודת הארקה מקומית ובודק חשמל לאישור המתקן על מנת לאשר את תקינות המתקן בשל העובדה כי המתקן הינו ארעי ונתון לשינויים ופגיעות כאלו ואחרות מתקינים מכשיר בלוח החשמל המנתר את איכות הארקה באופן עקבי
- תמונה מספר 2 –מכשיר ניתור איכות לולאת הקלה תוצרת "CPT" .
נדרש ערך נמוך ככל האפשר גודלו של ערך זה למעקב יוסבר על ידי החשמלי אשר יתקין את המכשיר בלוח וכן את האלקטרודה לצורך מעקב.
כרוב כאשר נחדיר אלקטרודה לאדמה במקומות שונים ההגנה תהיה פחת כהגנה בלעדית בעצם ממסר הפחת ישמש כהגנה בפני חשמול בהתאם לתקנות החשמל , כלומר גם תהיה תקלה ממסר הפחת יפסיק את ההזנה ויגן על הצרכן.
- תמונה מספר 3 – חיבור תקע סיקון ( CEE, תעשייתי או אמריקאי כולם אותו תקע השם שונה) לקראון
2. חיבור גנרטור
גם הגנרטור יתחבר בשקע תקע חיצוני כמו בחיבור הזנת החשמל , אך כאן נוכל לבחור את ההגנה בפני חישמול בשני שיטות שונות המוגדרות בחוק החשמל ונדרש הבנה בשני צורות החיבור שכן ההתייחסות שונה
אפשרות א
הגנרטור מזין את הקראון בשקע תקע ואלקטרודה מוחדרת לקרקע בצמוד לקראוון ההתייחסות היא בדיוק כמו המקרה של הזנה משקע ותקע ממבנה קבוע.
אפשרות ב
לא מאריקים את נקודת הכוכב של הגנרטור ואם קיימת הארקה של נקודת השיטה של הגנרטור יש לפרקה ובלוח החשמל מתקינים משגוח בעל 2 מצבים אחד התרעה על קיום ערך התנגדות גבוה מעט מערך ההפסקה וערך נוסף המשמש להפסקה בעת תקלה.
אפשרות זו נקראת זינה צפה והיא מוגדרת בחוק החשמל והיא בעצם מנתרת באופן קבוע את איכות בידוד הציוד באופן קבוע ומודיעה למשתמש יתרונה של שיטה זו שלא צריך להחדיר אלקטרודה לאדמה בכל פעם שעוצרים בפינה כלשהי ולעיתים לא ניתן להחדיר בשל חנייה על אספלט או אדמה קשה.
3. גנרטור מצברים וממיר מתח
השיטה הזו היא שונה במעט והיא כוללת גנרטור ממיר מתח ומצברים .
ושיטת העבודה היא כזו המצברים אשר לרוב מתחם הינו 12 עד 60 וולט מתח ישר, וממיר מתח מחובר למצברים הממיר את האנרגיה ממתח ישר למתח חילופין כאשר מתח המצברים יורד הגנרטור נדלק ומטעין את המצברים , הגנרטור והמצברים הינם בשיטת הגנה בפני חישמול של מתח נמוך מאוד ועל כן לא נדרשים להגנה נוספת לעומתם מתח המוצא מהממיר הינו 230- 400 וולט מתח חילופין .
- תמונה מספר 4 – מצברים על עגלת קראון מחוברת לרכב.
גם כאן יש לנו 2 אופציות
- שיטה ראשונה להחדיר אלקטרודה לקרקע כמו בסעיף 1 ולבדוק את טיב הארקה
- בשיטה השנייה נחבר את כל הצרכנים ביחד ולא נאריק את מקור השיטה של הממיר שכן המתח היוצא ממנו אינו יהיה מיוחס לאדמה אך נבצע התקנה של אביזר חשמלי הנקרא משגוח באמצעות חשמלאי האביזר יזהה תקלה פגיעה בבידוד ויתריע או ינתק את ההזנה בהתאם לגודלה של התקלה.
בשיטה זו לא נדרש להחדיר אלקטרודה לאדמה והיא נותנת מענה לרוב המקומות הזמניים בהם חונים.
- תמונה מספר 5 – סכמת הזנת מתח לצרכן עם גנרטור מצברים וממיר מתח.
4. פאנלים סולאריים ,ממיר מתח ומצברים.
שיטה זו דומה לשיטה הקודמת אך שונה במעט
המצברים מוטענים על ידי פאנלים סולאריים בשעות היום על ידי בקר טעינה ,מתח הפנלים ,מתח בקר הטעינה ,המצברים הינם מתח נמוך שיטת ההגנה הינה על הממיר כמו בשיטה הקודמת .
- חסרון השיטה הינה שאם מתח המצברים ירד בשעות הלילה אין לנו ברירה אלה לצמצם צריכה למינימום על מנת לשמור על מערכת זמינה לעבודה אחרת בשעת הלילה בשיטה זו אין לנו אפשרות לטעון את המצברים ופשוט נשב בחושך.
- תמונה מספר 6 – סכמת הזנת מתח לצרכן עם פאנלים סולאריים מצברים וממיר מתח.
5. פאנלים סולאריים ,מצברים ממיר מתח וגנרטור
שיטה זו לוקחת את שיטה מספר 4 ומרחיבה אותה באמצעות תוספת של גנרטור לטעינת המצברים .
אם אין לנו מספיק קרינת שמש לטעינת המצברים או שאנחנו בשעת הלילה הגנרטור יפעל ויטעין את המצברים שיטת ההגנה על ממיר המתח הינה בדיוק כמו בשיטה מספר 3.
- שיטה זו הינה הכי זולה לתפעול שוטף היות ואנחנו מדינה עם זמן רב של שמש אך דורשת אחזקה ניכרת בציוד המערכת .
מתקשים או לא יודעים מה נכון עבורכם התקשרו לקבלת ייעוץ ואם נדרש גם בדיקה מקיפה
בהצלחה בדרכים.
הי , אני מעוניינת שהחשמל יסופק מפאנלים סולריים . השאלה היא בעניין האחזקה