נושא : מדוע ישנו נוזל בתוך מדי הלחץ
בס"ד יום שני 9 ינואר 2023
הקדמה
במאמרים קודמים דנו על סוגי מדי הלחץ הקיימים בתעשייה ,שיטות העבודה של כל מד לחץ ו נתונים נוספים של מד הלחץ כדוגמת סוג מחבר להתחברות למערכת, סוג חומר ,טמפרטורת עבודה , רמת דיוק ועוד אך במאמר זה אנו נדון על הסיבות למילוי נוזל במד הלחץ יתרונות וחסרונות.
תמונה מספר 1 : מד לחץ עם נוזל ובועת אוויר במד הלחץ
מדוע מדי לחץ מלאים בנוזל?
בשורה אחרת מילוי נוזלים של מד לחץ משמש אך ורק כדרך זולה לייצב את המחוג של מד הלחץ ולשמן את החלק הפנימי של מד בסביבה של רעידות (לדוגמה מכונות סובבות) . נוזלי המילוי הנפוצים ביותר בשימוש הם גליצרין וסיליקון. גליצרין יהיה נוזל ברירת המחדל ב 95% מהמקרים. אחת הסיבות לשימוש בנוזלים אלו היא כי הם צמיגים יותר והסמיכות של הנוזל עוזרת לשמור על יציבות המחוג. בסביבה חמה מאוד חלק מהנוזל יתאדה ומד הלחץ מתייבש מתוכן , אך ניתן למלא חזרה את הנוזל החסר דרך פתח המילוי (בדרך כלל בחלק העליון).
סוגי נוזלים שונים
אנו נבחר סוג שונה של נוזל כאשר נהיה בסביבות עבודה שונות
- גליצרין – גליצרין הוא הנוזל הנפוץ כאשר משתמשים בנוזל כמילוי במד לחץ מלא בנוזל בגלל המחיר ושיכוך בטמפרטורת החדר , נוזל זה אידיאלי לטמפרטורות בין – 20 מעלות צלזיוס 60 + מעלות צלזיוס.
- סיליקון – מדי לחץ במילוי סיליקון מתאימים לטווחי טמפרטורות גבוהים יותר , תחום העבודה הבטוח הינו בין 40 – מעלות צלזיוס עד 140 + מעלות צלזיוס.
- הלוקרבון – מדי לחץ במילוי גז הלוקרבון מתאימים למערכות עם חומרי חמצון כגון חמצן, מי חמצן וכלור, תחום העבודה זהה למדי לחץ המלאים בגליצרין.
- שמן מינרלי – מדי לחץ במילוי שמן מינרלי מתאימים למערכות , תחום העבודה הבטוח הינו בין 17 – מעלות צלזיוס עד 40 + מעלות צלזיוס.
מתי יש צורך באוורור מד לחץ המלא בנוזל?
יש לאוורר את כל מדי הלחץ המלאים בנוזל לאחר התקנתם בשביל לשמר את הדיוק של מד הלחץ. שינויי טמפרטורה במהלך המשלוח ושינוי של סביבת עבודה עלול לגרום לנוזל המילוי להתרחב ולהתכווץ, אשר בתורו מגביר או מוריד את לחץ המארז. כתוצאה מכך, הדיוק עלול להיפגע וייתכן שהמחוג לא יחזור לאפס, על מנת למנוע בעיה זו נדרש לפתוח את מד הלחץ לאוויר על מנת לשחרר לחץ כלוא בתוך מד הלחץ.
איך ניתן לשחרר את הלחץ הכלוא ?
מה שנדרש לעשות הוא לסובב את השעון לאחור להזיק את מד הלחץ בזווית ולנתק את קצה הגומי מפקק המילוי הממוקם בצידו האחורי ובחלקו העליון של מד הלחץ.
ניתן להשלים נוזל מאותו המקום בעת הצורך יש להשאיר כ 3 – 10 אחוז מהסף.
יתרונותיו של מד לחץ המלא עם נוזל
- ייצוב המחוג – אם לא היה נוזל המחוג ינוע בצורה לא יציבה מה שיקשה על זיהוי היכן המחוג מצביע בדיוק בסקאלה.
- הגדלת זמן בין תקלות – הנוזל משמש כנוזל שימון ובאמצעות שימון של החלקים הנעים וקירור של מד הלחץ בשל כך מד הלחץ יחזיק מעמד רב יותר.
- עמידות בפני רעידות – בסביבה תעשייתית הרוויה במכונות ומערכות אשר יגרמו לרעידות וזעזועים תהיה עמידות למדי לחץ המלאים בנוזל.
- עיבוי – למד לחץ זה אין השפעה חיצונית היות ולחות אשר תחדור מבחוץ לא תשפיע על הראות במד הלחץ כתוצאה מעיבוי בשל העובדה כי מד הלחץ מלא בנוזל.
- זיהומים – מניעת חדירת מזהמים מבחוץ בשל העובדה כי מערכת מלאה בנוזל .
- קורוזיביות – ניתן להשתמש בשעונים אלו גם באווירה קורוזיבית היות ומד הלחץ אינו חשוף לאווירה החיצונית בשל הנוזל העוטף אותו.
חסרונות של מד לחץ עם נוזל
- שינוי צבע – (הכהה או הצהבה) של הגליצרין לאורך זמן עקב חשיפה לקרני UV או שינויי טמפרטורה קיצוניים ובשל כך אי יכולת להבחין על מה מכוון המחוג. (לעבודה בתנאי חוץ מומלץ לבחור במד לחץ המלא בנוזל סיליקון ולא גליצרין).
- דליפה או שפך – גליצרין סטנדרטי הוא באמת טוב רק עד 6 מעלות צלזיוס, ובשל כך מדי לחץ הממולאים בגליצרין אינו מומלץ עבור סביבות קרות בשל סכנת דליפה
- לחץ – לחץ בתוך מד הלחץ (בין הזכוכית למעטפת) יכול להצטבר במארז עקב התרחבות והתכווצות הנוזל כתוצאה משינויי טמפרטורה (בדרך כלל קטנים, PSI 1 או משהו כזה) המשפיעים על דיוק הקריאה וכן מביאים את המחוג מאפס לערך כלשהו .
- עלות -עלותו של מד לחץ עם נוזל בתוך המעטפת גדולה יותר מאשר מד לחץ ללא נוזל.
תמונה מספר 2 : מד לחץ עם גליצרין ותצוגה עכורה
לסיכום
- למד לחץ עם נוזל יש זמן עבודה ארוך יותר ועל כן מגדיל את אמינות המתקן
- על מנת להבטיח את אמינות מד הלחץ יש לאוורר אותו לפני תחילת העבודה
- יש להשלים נוזל חסר.
- יש להתאים את מד הלחץ לסביבת העבודה ולבחור את נוזל המילוי בהתאם לסביבת העבודה.
בהצלחה
כתבה ברורה רק איפה אפשר להשיג גליצרין כשחסר?
גליצרין ניתן להשיג אצל גדות לדוגמה וכל חברה המוכרת כימיקלים זה לא משהו ייחודי.